Site icon Wsin

Najciekawsze restauracje w Paryżu

Najciekawsze restauracje w Paryżu

Jeśli dawno nie byłeś w Paryżu, być może zastanawiasz się, jakie są najciekawsze restauracje w Paryżu. Poniżej przedstawiamy kilka z najlepszych: Le Bois de Boulogne, Les Ombres, La Cantine Russe, Drouant i jeszcze kilka innych. Jeśli chcesz wiedzieć, co czyni restaurację interesującą, czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o historii każdej z nich.

Le Bois de Boulogne

Scena gastronomiczna w 16. okręgu jest zróżnicowana i bogata. Wyjątkowe położenie w pobliżu Bois de Boulogne sprawia, że jest to idealne miejsce na posiłek podczas wizyty w stolicy. Większość paryskich bistro nie serwuje dań wegańskich, ale ta restauracja jest wyjątkiem. W zabytkowym budynku serwowane jest klasyczne francuskie i włoskie menu.

Les Ombres

Z tarasu na dachu Musee du Quai Branly rozciąga się zapierający dech w piersiach widok na Wieżę Eiffla. Restauracja oferuje dwudaniowe menu prix-fixe na lunch i jest przystosowana dla osób na wózkach inwalidzkich. Goście mogą również delektować się romantycznym posiłkiem w eleganckim, współczesnym otoczeniu restauracji. Restauracja jest popularna wśród obcokrajowców i Paryżan.

La Cantine Russe

Jeśli masz ochotę na Stroganoff, z pewnością spodoba Ci się La Cantine Russe, rosyjska restauracja w West Village. Muzyka na żywo wypełnia powietrze podczas delektowania się posiłkiem. La Cantine Russe oferuje tradycyjną rosyjską kuchnię w miejscu wypełnionym ciekawą sztuką i wystrojem. Czeka tu na Ciebie muzyka na żywo, wyjątkowa atmosfera i eklektyczne menu.

Drouant

Ta historyczna restauracja została założona w 1880 roku. Jej nowi właściciele, bracia Gardinier, chcą uczcić jej historię, dawny charakter i reputację wykwintnej restauracji. Aby to osiągnąć, nawiązali współpracę z architektem Fabrizio Casiraghi, aby nadać restauracji współczesny wygląd, który uzupełni jej wystrój w stylu Art Deco. Podczas gdy restauracja była przez pewien czas zamknięta z powodu remontu, nowi właściciele spędzili rok na poznawaniu historii Drouant i skrupulatnie zaplanowali ponowne otwarcie, tak aby było zgodne z jej historycznym znaczeniem.

Le Fouquet’s

Restauracja Le Fouquet’s, położona w pobliżu Łuku Triumfalnego i Pól Elizejskich, to instytucja. Menu jest zróżnicowane, a na życzenie można zamówić nawet dania wegetariańskie. Lokal ten posiada uroczy taras i jest znany z uroczystości wręczania nagród Cezara. Można tu zjeść tradycyjną francuską kuchnię lub wybrać się na wykwintną kolację dla smakoszy.

Deepfish

Deepfish to restauracja sushi znajdująca się w 11. dzielnicy, która specjalizuje się w serwowaniu szerokiej gamy świeżych ryb. Menu jest inspirowane międzynarodowym jedzeniem ulicznym, od guacamole po tataki z wagyu. Dania główne kosztują od 12 do 19 EUR. Można też zamówić deser, np. tartę z syropem klonowym.

Chartier

Jeśli jesteś w Paryżu i szukasz najlepszych tanich posiłków, Chartier może być restauracją dla Ciebie. Eleganckie wnętrze jest dobrze zachowanym reliktem dawnego Paryża. Menu to klasyczna francuska kuchnia, bez żadnych ustępstw na rzecz rewolucji kulinarnej ostatnich dwóch dekad. Ceny też są dość przystępne. Dania kosztują od 10 do 20 euro.

 

Exit mobile version